Gravidstatus onsdag den 17/2 : V. 30 (29+0)

Vecka 30 (29+0)

Vikt: 1350 g
CRL: 25,5 cm
Full längd: 35 cm

Ett livsviktigt ytspänningsnedsättande ämne, surfaktant, produceras nu i fostrets lungor. Denna substans hindrar lungorna från att kollapsa –genom att inte släppa ut all luft när babyn andas ut. Att ha för lite av denna substans är en av riskerna hos för tidigt födda barn. I de fall babyn riskerar att födas för tidigt ger man kvinnan en injektion som ska hjälpa babyns lungor att utvecklas snabbare.

Forskning visar att om mamman kopplar av genom att lyssna på lugn musik så påverkar det barnet också. Hjärtljud och rörelserna blir långsammare. När ett foster regelbundet får höra liknande musik så har det visat sig att det lugnar ner sig snabbare för varje gång. detta visar, förutom att mammans stressnivå påverkar barnet, att barnet kan komma ihåg och känna igen ljud det har hört förut.

Barnets huvud har nu i princip den huvudstorlek det ska ha när det föds.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu cirka 26 centimeter.
Bebisen är mycket aktiv, den rör sig hela tiden, konstant! Och magen den dansar på...*mysigt* Trots det så var Felicia än mer aktiv i magen....så kanske blir denna lillkille lite lugnare och mindre "modig" än henne??? Kan ju hoppas...hihi! Inget fel med att våga ta för sig och vara modig/orädd. Men det är lite jobbigt att hon alltid är så tidig med allt, hade vart skönt om hon kunde lugna ner sig lite ibland så att hon inte gör illa sig... fast iofs så har hon väl aldrrig gjort illa sig heller...visst har hon ramlat ner från stolar i tid och otid, och bord (inte bra!) men det är få gånger...jag tror att det kan bero på att vi alltid låtit henne träna på att klättra och dyl. redan som liten, så hon har fått bra grepp om just det motoriska? Jag vet inte, en liten tanke.

Förresten så jobbade jag ju igår och i förrgår efter min "ledighet"....känns som att gröthuvudet inte är något roligt inslag i mina elevers undervisning...menmen, jag må vara förvirrad, men de tycker om mig ändå och har som tur var stor förståelse. Dock har jag nu börjat skriva upp allting i min lilla bok, så jag inte ska glömma något!!!!! Jobbar i princip bara 2 hela veckor till (v. 8 och v. 9)...sedan är det sportlov (v.10) och efter det så jobbar jag hemifrån då jag inte har några lektioner (för vi har jobbat in lektionerna under matte/historia veckan "vecka 9". Fantastiskt upplägg ju! Så då kan jag sluta stressa så mycket ang. rättningen, för jag kommer hinna klart det innan jag går....då jag har hela v. 11, 12, 13 och även då påsklovet v. 14 på mig....om så skulle behövas....Måste också få skriva att jag kommer ju sakna ihjäl mig efter mina söööta vänner på jobbet. Vadå underbar arbetsplats jag har! Så det blir absolut att åka till skellefteå och hälsa på då och då....och ni får f*n komma på besök här i Pite också;)

Kommentarer
Postat av: Tess & Theo

Jo du får fråga han.

Självklart blir det sushi. Och shopping =)Vi kommer en annan dag så du får jobba =)

Får se hur dagen här kommer att bli med sömn osv.kram

2010-02-17 @ 10:02:40
URL: http://mtt.blogg.se/
Postat av: Rebecka

Vi kommer att sakna dig oxå!!!! <3

Får styra upp lite besök, då och då!! :)

Puss

2010-02-17 @ 10:48:25
URL: http://entrollgummasvardag.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0